Τα λόγια είναι ωραία, οι νόμοι (στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κανονισμός καθαριότητας) ανεφάρμοστοι.
Το νησί μας πρέπει να ζήσει και να γίνεται καλύτερο κάθε μέρα.
Ένα μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης στην Μύκονο, είναι οι επιχειρήσεις στην Χώρα. Υπάρχει όλη η καλή θέληση, αλλά λόγω ιδιομορφίας δεν έγινε ακόμη εφικτό να λειτουργήσει η ανακύκλωση. Έτσι χιλιάδες τόνοι γυαλιού, χαρτιου και πλαστικου καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, μην έχοντας άλλη επιλογή.
Περιμένουμε τον Μάγο, όπως σε όλα τα ωραία παραμύθια. Ναι, κάποια στιγμή θα έλθει ο παντοδύναμος εργολάβος και θα δώσει λύση! Φτάσαμε να έχουμε τον Μάγο ή το Θαύμα σαν λύση στα προβλήματα μας.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε τον κανονισμό καθαριότητας που ισχύει. Πιθανόν να χρειάζονται κάποιες αλλαγές, μακάρι να αποτελέσει θέμα διαβούλευσης.
Σχετικά με το πρόβλημα της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Χώρα, προτείνω λοιπόν θα θεσπιστεί ένα συμβόλαιο τιμής μεταξύ των επιχειρηματιών και του Δήμου, το οποίο όποιος επιχειρηματίας θέλει (μακάρι να θελήσουν όλοι), να το συμπληρώσει και να το αναρτήσει στο διαδύκτιο ή και να μπαίνει στον φάκελο της άδειας λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Αυτό το συμβόλαιο θα είναι η περιγραφή του τρόπου που θα διαχειρίζεται τα απορριμματα, έτσι ώστε να είναι ενεργή η συμμετοχή της επιχείρησης στην λύση του προβλήματος της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων.
Θα μπορούσε η παράβαση σε ένα συμβόλαιο τιμής να επιφέρει ποινές;
Πιστεύω πώς όχι, αλλα μόνο το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας δεν κράτησε τον λόγο του, είναι σοβαρή τιμωρία για τον παραβάτη. Βέβαια, μπορούμε να έχουμε την πληροφόρηση και απο τα συνεργεία καθαριότητας για τους πιθανούς παραβάτες, μιας και τα σκουπίδια έχουν ταυτότητα.
ΕΠίσης, για τις επιχέιρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους και την Μύκονο, πρέπει να θεσπιστούν κάποια κίνητρα, όπως πχ. μειωμένα τέλη παρεπιδημούντων, ή κάποια σύμανση με Βραβεία κλπ.
Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το συμβόλαιο αυτό:
Όνομα επιχείρησης.
Τύπος απορριμμάτων:
Α.Προς ΧΥΤΑ
Β.Προς ανακύκλωση
Γυαλί
Πλαστικό
Χαρτί.
Γ. Προς ΧΑΔΑ.
Δ. Προς κομπόστ (αν έλθει η ώρα).
Μεγιστος αριθμός ημερήσιας απόθεσης απορριμμάτων.
Ώρα (ή ώρες) απόθεσης απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό πρέπι να γίνει δυνατόν το αυτονόητο, δηλαδή να μην υπάρχει κανένα σκουπίδι για περισσότερο απο μία ώρα στο σημείο απόθεσης. ΑΥτό που γίνεται τώρα, κάθε πέντε λεπτά οι μάγειροι των καταστημάτων στον Γιαλό να βγάζουν και απο ένα σκουπίδι και να περνάει το καροτσάκι, είναι παράλογο.
Σημείο απόθεσης απορριμμάτων. Τα σημεία αυτά είνα ιλίγο πολύ γνωστά. Με μία καλύτερη οργάνωση, θα έχουν τους πάντα καθαρούς κάδους, θα είναι ασβεστωμένα, και οι κάδοι δεν θα είναι συνεχώς γεμάτοι, ούτε θα γεμίζουν λίγα λεπτά μετά το άδειασμα τους.
Παράλληλα ο Δήμος προτείνουμε να φροντίσει για τα παρακάτω:
1. Αρίθμηση - κωδικοποίηση όλων των σημείων που επιτρέπεται να τοποθετούνται απορρίμματα.
2. Δωρεάν διάθεση κάδων ανακύκλωσης (ίσως με χρησιδάνειο) σε κάθε επιχείρηση που θα προχωρήσει στην σύναψη του συμβολαίου τιμής. Οι κάδοι αυτοί πρέπει να είναι αριθμημένοι, ή να υπάρχει πάνω το όνομα της επιχείρησης που έχουν διατεθεί, έτσι ώστε να μπορούμε άμεσα να ελέγχουμε πιθανή παραβατικότητα. Αυτοί οι κάδοι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι απο 120 lt, και αναγκαστικά πρέπει να αναπτυχθεί μία τέτοια υποδομή στην συλλογή των σκουπιδιών ώστε να αδειάζουν αμέσως με το προς ανακύκλωση υλικό.
3. Σε πέντε σημεία σε όλη την Χώρα να δημιουργήσει χώρος απόθεσης μπαταριών και λαμπτήρων.
Στόχοι της πρότασης:
1. Να μην παραμένει κανένα σκουπίδι περισσότερο απο μία ώρα στο σημείο εναπόθεσης.
2. Να λειτουργήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης στις επιχειρήσεις της Χώρας.
3. Να εξετασθεί μελλοντικά να υπάρξει μείωση στα δημοτικά τέλη, στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην λύση του προβλήματος των απορριμμάτων.
Αγαπητοί φίλοι του blog,
Τόσο αυτή η πρόταση όσο και οι προηγούμενες, έχουν σκοπό να αποτελέσουν αρχή σκέψης. Θα ήταν ηλίθιο από μέρους μου να πιστεύω οτι δεν μπορούν να βελτιωθούν. Με την λογική αυτή, καθε παρατήρηση είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Είναι απαραίτητη. Ίσως η τοποθέτηση μου είναι λάθος, ίσως η πρόταση είνα ιδύσκολα εφαρμόσιμη, αλλά όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η Χώρα πρέπει να συμμετέχει στην ανακύκλωση και το κυριώτερο, πρέπει να είναι καθαρή. Πέρσι, το είχαμε χάσει...
Τέλος, πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουν να δραστηροποιούνται οι διάφοροι εργολάβοι από την ΑΘήνα σε βάρος του νησιού. Το παιχνίδι είναι απλό. Πίσω από κάποια άδεια, πίσω από κάποιες προδιαγραφές που καμιά φορά είναι και φωτογραφικές, έρχονται εταιρείες φαντάσματα και παίρνουν τις εργολαβίες καθαριότητας. Η σχέση κόστους - κέρδους πρέπει να είναι 60 -40%.
ΑΥτό που εμείς προτείνουμε, είναι οι Μυκονιάτες που έχουν όρεξη και χρόνο, αντί να περιμένουν να προσληφθούν με άθλιους όρους απο τον εργολάβο, να δημιουργήσουν μάι πολυμετοχική εταιρεία και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που θα μπορούσαν να συμβάλουν, εμείς σαν ΘΕΛΗΣΗ ΜΥΚΟΝΟΥ αναλαμβάνουμε τα έξοδα ίδρυσης δωρεάν, φτάνει να το έχουν αποφασίσει ειλικρινά ότι θέλουν να δουλέψουν σαν επιχειρηματίες υπέυθυνοι και όχι σαν υπάλληλοι του κάθε εργολάβου. Σίγουρα αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι, όπως και το νησί μας.